Brülör Çalışma Prensibi Nedir?
Brülör çalışma prensibi kısaca şu şekilde özetlenebilir: Brülör, yakıtı yanıcı gaz haline getirerek bir yanma odasına püskürtür ve burada yanar. Bu yanma, ısı ve enerji üretir ve bu ısı enerjisi, ısıtma sistemlerinde kullanılır.
Önceki "Brülör nedir?" başlıklı blog yazımızda da detaylarıyla belirttiğimiz üzere, brülörler doğalgaz, biyogaz, fuel oil, motorin, katı yakıtlar, LPG, LNG, CNG vb. yakıtları kullanan ve bunların yakılması sonucu ısı ve enerji üreten bir mekanizmalardır ve brülörler, yanma odalarında gerçekleşen yanma işlemi sayesinde çalışan sistemlerdir. Brülörler, hava, elektrik motoru ile beslenen fanlar ve sıvı yakıt pompaları aracılığı ile çalışır ve brülörlerin çalışma prensibi, kontrol sistemi ve yanma odasının özelliklerine göre tasarlanır. Brülör nasıl çalışır sorusuna cevaben yakıtta bulunan kimyasalların hava ile temas etmesi sonucu ısı açığa çıkar, tanımı da yapılabilir. Bu bağlamda brülörler farklı özelliklerine ve kullandıkları yakıt tipine göre sınıflandırılırlar.
Bu yazımızda “brülör çalışma prensibi”nin yanı sıra brülörlerin özelliklerine, sistemdeki amaçlarına ve farklı brülör tiplerine kısaca değineceğiz.
Yakıtın hava ile uygun oranda karıştırılarak tam olarak yanmasını sağlayan cihazlar olan brülörler amacı, sıvı ya da gaz yakıtı ve hava ile normal oranlarda bir karışım gerçekleştirerek güvenli biçimde alevin oluşmasını sağlamaktır. Yakıt içerisinde yer alan karbon, hidrojen, sülfür elementleri oksijen ile etkileşime tepkimeye girer ve sonucunda yanma işlemi gerçekleşir. Brülör çalışma sistemi, kazanlarda kullanılan yakıtın, hava ile en uygun ölçüde karışması ile brülöre gelen yakıtın tamamen yanmasını destekleyen sistemlerdir olarak da ifade edilebilir. Brülör sistemlerinin en önemli özelliği yanma havasının bir fan aracılığı ile dağıtmasıdır.
Brülör tasarımında yanma odasının özelliklerine ve kullanılan yakıt tipine göre brülör tipleri belirlenir. Aşağıda en sık karşılaşılan brülör tiplerine dair tanımları ve açıklamaları bulabilirsiniz:
Atmosferik brülör sistemlerinde yakıt olarak kullanılan gaz cihaz içerisinde genişlerken, brülör tarafından absorbe edilen hava ile karıştırılır ve bu sayede yanma faaliyeti hayata geçer. Bu tip brülörlerde alev sıcaklığı düşürmek için ısı tutucu, özel alaşım metal veya seramik çubuklar kullanılabilir. Atmosferik brülörler gazın yanması için doğal hava kullanırken, üflemeli brülörlerde ise bir fanın yardımı ile hava basınçlı olarak kullanılır. Doğalgaz brülörleri atmosferik ve üflemeli brülörler olarak ikiye ayrılır.
Oransal brülörler, yakıtın yanma hızını değiştirerek, yanma sırasında oluşan ısıyı kontrol eden cihazlardır. Bu sayede, belirli bir sıcaklıkta tutulabilen bir ateşleme noktası sağlanır. Oransal brülörler, yakıtın yanma hızını kontrol etmek için hava ve gaz akışını ayarlayan bir kontrol ünitesi kullanır. Bu sayede, yakıtın yanma verimliliği artar ve daha az emisyon oluşur. Oransal brülörler, endüstriyel ısıtma sistemleri, kazanlar ve fırınlar gibi birçok uygulamada kullanılır.
Gaz brülörü, yakıt gazını yanma odasına taşıyarak orada yanmasını sağlayan bir cihazdır. Çalışma prensibi, gazın yanma odasına taşınması sırasında hava ile karıştırılması ve ardından bir kıvılcım veya pilot alevi ile ateşlenmesidir. Bu yanma işlemi sonucunda ortaya çıkan ısı enerjisi, brülörün tasarımına bağlı olarak farklı amaçlar için kullanılabilir. Örneğin, evlerde kullanılan gaz brülörleri, ısınma ve sıcak su sağlamak için kullanılırken, endüstriyel tesislerde kullanılan brülörler, enerji üretimi veya üretim süreçlerinde kullanılan ısıyı sağlamak için kullanılır.
Sıvı yakıtlı brülörler, yakıtın sıvı halde olduğu durumlarda kullanılır. Bu brülörler, yakıtın püskürtülmesi ve ardından da yanması yoluyla ısı üretirler. Brülörler, yakıtın püskürtülmesi için bir püskürtme memesi kullanır ve bu memeden çıkan yakıt, bir ateşleme kaynağı tarafından tutuşturulur. Yakıtın yanması sonucu oluşan alev, brülörün içindeki bir ısı değiştiriciyi ısıtır ve bu da ısıyı dışarıya verir. Sıvı yakıtlı brülörler, evlerde, endüstriyel tesislerde ve taşıtlarda ısıtma ve enerji üretimi için yaygın olarak kullanılır.
Brülör beyni, brülörün otomasyonunu sağlayan bir cihazdır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere brülör, içerisindeki yakıtın hava ile uygun ölçüde karıştırılarak tam olarak yanmasını sağlar. Bu sayede yakıtlarda mevcut olan enerji ısı olarak kullanılır. Brülör beyninin görevi ise, brülörün çalışmasını otomatik hale getirerek enerji tasarrufu sağlamaktır. Brülör beyni, brülörün gövdesi ve elektrik motoru gibi parçalardan oluşur. Brülör beyni arızaları, doğru motor dönme yönüne ayar yapılması gibi basit çözümlerle giderilebilir.
Brülör üreticileri arasında uzun yıllara dayanan deneyimi ve Ar-Ge çalışmalarıyla sektöründe fark yaratan Ecostar, ekonomik yakıt tüketimi ve düşük emisyon değerleri ile de hem bütçe hem de çevre dostu olan brülör sistemleri ve çözümler üretir. Brülör markaları içerisinde özellikle, yenilenebilir enerji kaynaklarına uyumlu çözümler sunan Ecostar brülörler, ECO HP Brülörler , Low NOx Brülörler ve Yeni Jenerasyon Brülörleri ile ürün gamını her geçen gün geliştirmektedir. Monoblok Brülörler ve Endüstriyel Brülörler kategorileri altında yer alan ürün sayfalarımızı inceleyerek ihtiyacınız olan brülör sistemini öğrenebilir, uzman kadromuzla hemen iletişime geçerek fuel oil brülör fiyatları, brülör kazan fiyatları, kombi brülör fiyatları, kalorifer brülör fiyatları gibi konularda maliyetleri öğrenebilirsiniz.